Skip to main content

Podcast

Een podcast maken is hét nieuwe radio programma maken. Ieder thema of onderwerp is er geschikt voor. Of het nu over geschiedenis gaat, Sinterklaas, duurzaamheid, mode, sport, politiek, techniek, kunst, natuur, muziek, godsdienst, schoolzaken, Schijndelse aangelegenheden of over hobby’s en persoonlijke zaken.

Een heel scala van onderwijsdoelen kun je ermee bereiken met daarbij de mondelinge taal voorop. Maar ook de schriftelijke taal (bij voorbereiding), het creatief en kritisch denken, samenwerken, flexibel zijn, anticiperen op zaken, voorbereiden van de opdracht (verdiepen in het onderwerp). Daarnaast doet het ook iets me het zelfvertrouwen van kinderen.

Een goede begeleiding zorgt voor nieuwe persoonlijke leer en groei momenten en voor een interessant eindresultaat waar de kinderen trots op zijn.

Je kunt er ook een langere podcast mee maken waarbij je kinderen bijvoorbeeld de opdracht geeft om een nieuwsprogramma te maken met verschillende rubrieken. Op de laptop kun je deze losse items dan aan elkaar “plakken”.

Op internet is een scala aan interessante podcasts terug te vinden die je misschien kunnen inspireren. Maar begin eenvoudig.

Op iedere school zijn er al mensen die  op de hoogte zijn van hoe het werkt. Wil je zelf oefenen dan kun je een afspraak maken Let’s Play.

Extra informatie

Vaardigheden

Communiceren, Computational thinking, Creatief denken, ICT-basisvaardigheden, Informatie-vaardigheden, Kritisch denken, Mediawijsheid, Probleem oplossen, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden, Zelfregulering

Aantal kinderen

Tot en met 5 personen

Groep

Groep 1/2, Groep 3, Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Doelen

Digitale geletterdheid, Kunst & Cultuur, Mens & Maatschappij, Mens & Natuur, Nederlandse Taal, Rekenen & Wiskunde, Materialen