Skip to main content

Executieve functies bovenbouw

Executieve functies zijn de functies in je brein die ervoor zorgen dat je rationele beslissingen neemt, impulsen beheerst en je kunt focussen op wat belangrijk is.

Een efficiënte en gemakkelijke werkwijze om executieve functies te trainen is het gebruik maken van spellen. Spellen bieden cognitieve uitdaging en daarnaast is spellen spelen ook nog erg leuk. De meeste kinderen doen het graag en zijn zich niet bewust van het feit dat ze daadwerkelijk iets aan het leren zijn.

Met het spelen van spellen kunnen kinderen leren omgaan met het maken van fouten.
Ze leren flexibel te zijn (De tegenstander doorkruist mijn plan, dus moet ik het aanpassen).
Ze moeten een plan bedenken en onthouden.
Ze moeten reflecteren op hun eigen handelen (Waar ging het verkeerd? Wat moet ik anders doen?).
Daarnaast worden de kinderen behoorlijk op de proef gesteld als het gaat om emotieregulatie en respons-inhibitie (Kun je tegen je verlies? Kun je op je beurt wachten? Kun je rustig overleggen?).
Al deze vaardigheden worden getraind als je spellen speelt.

Bron: www.speeljevaardig.nl 

In deze kist zitten een aantal gezelschapsspellen voor de bovenbouw die je hiervoor kunt inzetten. Zoals Qwirkle, Otrio, Doolhof, Blokus, 1000 Bommen en granaten, Skip-bo, Regenwormen, Beverbende, Chicken-out, Dikke Dans Banaan en Dikke Dans Ananas. De laatste zeven spellen kun je ook goed inzetten bij verrijking van je Reken- en Taalonderwijs.

 

Extra informatie

Vaardigheden

Communiceren, Computational thinking, Creatief denken, Informatie-vaardigheden, Kritisch denken, Probleem oplossen, Samenwerken, Sociale & culturele vaardigheden, Zelfregulering

Aantal kinderen

Tot en met 10 personen, Tot en met 20 personen, Tot en met 30 personen, Tot en met 5 personen

Groep

Groep 4, Groep 5, Groep 6, Groep 7, Groep 8

Doelen

Digitale geletterdheid, Mens & Maatschappij, Nederlandse Taal, Rekenen & Wiskunde, Materialen